Югорно

ЮГОРНО / Песнь о вещем пути

1 октябрь-сценыште1 октябрь-вияш эфир

«Югорно» эпос — марий калыкын легендыже, йомакше, мурыжо негызеш шочын. Тиде материал театрысе усталык коллективлан калыкнан эртен толмо корныж нерген кумда да келге шонымашым почын ончыктышо чапле спектакльым ямдылаш чапле негыз лийын. Сценыште марий калыкын ожнысо мурыжо, куштымашыже, семӱзгарже йоҥгат, герой-влакын чийыме моткочак ойыртемалтше вургем, сӧрастарыме ӱзгар чыла тидым ӧрын ончаш таратат. Но тӱҥ шонымаш калыкын кӧргӧ чон дене виян улмыжо, нелылыкым сеҥен, шке эрык верч, пиал верч кучедалмыже дене кылдалтын.
Тӱҥ герой Салий (тудак вараже Нӧнчык Патыр, Важык Нер, Ош Пондаш) мотор Пампалчым марлан налаш манын, олно шотеш пуаш келшен толшо поянлыкым кычал кая. Да илемышкыже шӧртньӧ муно дене пӧртылеш. Но ты муно тудлан веле огыл, пӱтынь калыклан ойгым конда – тудын кӧргыж гыч Таргылтыш лектеш. Вара ятыр жап Тӱкан Шурын кидше йымалне орлыкым чыташ логалеш. Но кеч-могай осалынат мучашыже садак лиеш. Тиде поэмыште тудым самырык рвезе Акмазик саркурал полшымо дене огыл сеҥа. Тидым ышташ тудлан шкеж гаяк яндар да поро чонан Унавий, нунын волгыдо йӧратымашышт полшат.

—————————-

Эпическая поэма «Югорно» (Песнь о вещем пути) написана по мотивам марийских легенд и сказок. Из этого благодатного материала коллектив театра создал красивое, поучительное и интересное зрелище – спектакль, которое вобрало в себя все лучшее, что сохранил марийский народ и что даже не сохранилось: и песни, и мелодии на разных инструментах, и танцы, и удивительные костюмы, и прекрасные украшения средневековых мари. А главное – истории о богатырях и красавицах, умеющих любить и постоять за честь и достоинство, за свою любовь, за родную землю.
Простые люди – охотник Салий (он же в спектакле Нӧнчык Патыр, Важык нер, Ош Пондаш) и красавица Пампалче – выступают символом духовной красоты и величия народа. С ними на стороне Добра Алмакай, «мудрец с Кокшаги», народные защитники – богатыри Чумбылат, воины Чучка и Чорай, смелый отрок Акмазик. Хищный и жадный Пектемыр, он же Тюкан Шур и коварное чадо «надмирных сил» Таргылтыш, принесший народу неисчислимые несчастья и беды олицетворяют силы Зла…
Немало испытаний выпало на долю народа. Они приходили один за другим вначале в виде Таргылтыша, затем Тӱкан Шура (Тюкан Шур). Свершить правый суд над последним злодеем было суждено Акмазику. Но смерть жестокому владыке принес не меч, а обыкновенная человеческая любовь. И снова здесь присутствует любовь между юношей и девушкой: Акмазик и Унавий – дочь Тюкан Шура.

Автор – А.Спиридонов, перевод А.Мокеева
Сценарий – В. Пектеев
Режиссер-постановщик – В. Пектеев
Режиссер – Р. Алексеев
Художник-постановщик – В. Королев
Композитор – Сергей Макэмари

Рольым модыт / Роли исполняют:
САМЫРЫК САЛИЙ — Иван Соловьёв
ИЛАЛШЕ САЛИЙ — Роман Алексеев
ПАМПАЛЧЕ — Марина Воронцова
ИЗИМ ВАТЕ — Светлана Строганова
ОРЧАМА — Олег Кузьминых
ПЕКТЕМЫР — Алексей Сандаков
АЛМАКАЙ — Иван Смирнов
АКАЗ — Алексей Юнусов
ТОРКАН ОН — Эдуард Яковлев
МАРЖАН — Владислав Виногоров
АКМАЗИК — Акпарс Иванов
УНАВИЙ — Светлана Александрова
ТУЛЫК ВАТЕ — Марина Почтенева
ВУВЕР КУВА — Маргарита Медикова
ИКЫМШЕ УВЕРЧЕ — Павел Ефимов
КОКЫМШО УВЕРЧЕ — Сергей Данилов
КУКУ ӰДЫР — Людмила Казанцева
КУКАРКА — Евгений Сергеев
ПОЛТЫШ — Василий Домрачев
АШПЛАТ — Артём Асмаев
ИЛАЛШЕ — Андрей Яруков
РВЕЗЕ — Генрих Тимиряев
ШОҤГО — Юрий Алексеев
ИК ПӦРЕЪЕҤ — Андрей Бусыгин
ВЕС ПӦРЕЪЕҤ — Михаил Огнев
КУМШО ПӦРЕЪЕҤ — Алексей Тетерин
Тӱшка сценыште театрын артистше-влак модыт.

Поделиться ссылкой:

Спектакль нерген шонымашдам возыза / Оставьте отзыв о спектакле

© Шкетан театр - 2020

Top