ИЛЕНА-ЙӰЛЕНА / Цветок шахт

Пьесын тӱҥ геройжо Йыван шке жапыштыже пошкудыжо-влак семынак илышлан ӧпкелен огыл. Но шахте петыралтын, вес паша верым тиде поселкышто муаш неле. Олашкат каен ок керт – кынел кертде кийыше черле ачажым ончыман. Тудо шкенжым пудештарыме деч вара яра кодшо шахте дене таҥастара: тушто нимо уке, тушто пычкемыш да лӱдыкшӧ. А вес героине, Ирма, шинчалан койдымо тиде шелшыште сталактитым, мландыйымал пеледышым ужеш. Тиде пеледышым поген, тӱжваке луктат гын, волгыдеш тудо чинчыла йӱлаш тӱҥалеш, манеш. Тудо чонжо дене йӧратыме еҥжылан илышын волгыжым ужаш полшынеже.
Чӱчкыдын тыге лиеш: еҥ-влак ик сӱретымак тӱрлын ужыт да аклат. Да илат тӱрлын. Иктыже, йӱлен, ломыжыш савырна; весыже, йӱлен, шке йырже волгыдым шара. Иктым мондыман огыл: илыш ала-кушто огыл, теве тыште да кызыт эрта. Да тудым тый шке ыштет, могайым шонет, тугайым чоҥет, пӱрымаш тыйын кидыштет. Олашке кая гын, сайракын илен кертеш ыле манын шонышо Йыванат пытартышлан манеш: «Ме такше пиалан улына. Илена, пашам ыштена. Кертмына семын. Илена-шӱлена. Вуйым шияш тунемын огынал, моштымына семын илена-шӱлена. Юмо тазалыкым пуа гын, илыштына. Южышт шукыракат илат»…
Венгр драматург Чаба Секей шке пьесыштыже айдеме тукымым тургыжландарыше йодышым нӧлталын. Марий театрын сценышкыже тудым режиссер Роман Алексеев шынден

—————————-

Главный герой пьесы Иван как и все соседи не жаловался на жизнь. Но вот шахту закрыли, а другого рабочего места в их поселке не найти. Можно было податься в город, но не может оставить больного отца, он прикован к постели. Себя он сравнивает со взорванной шахтой: внутри ничего не осталось, только пугающая темнота. А вот Ирма не соглашается с ним. В глубине, в расщелинах, спрятанных от чужих глаз, растут сталктиты, цветы шахт. Если кто-то соберет эи цветы и вынесет на поверхность, они засверкают, говорит она. Она любит Ивана, не хочет, чтобы мужчина потерял интерес к жизни.
В жизни часто бывает так: одну и ту же картину люди оценивают по-разному. И живут по-разному. Одни горят и сгорают, превращаются в пепел; другие горят и излучают вокруг себя свет. Надо помнить одно: жизнь не где-то там далеко, она проходит здесь и сейчас. И судьба каждого человека в его руках. И Иван, который когда-то думал, что в городе наверняка было бы лучше, в конце говорит: «Мы же тут вполне счастливы. Живем, работаем. Как можем. Живем-поживаем. Жаловаться не привыкли, живем-поживаем, как можем, живем, пока Бог дает здоровья. А некоторые и дольше»…
Венгерский драматург Чаба Секей в своей пьесе затрагивает общечеловеческую проблему. На сцене Марийского театра поставил ее режиссер Роман Алексеев. Перевел с русского на марийский язык поэт Г.Сабанцев-Ояр.

Автор ─ Ч.Секей
Режиссёр-постановщик нар. арт. РМЭ Р.Алексеев
Художник-постановщикзасл. худ. РМЭ С.Таныгин

Роли исполняют:

Иван ─  Артем Асмаев, Алексей Сандаков
Микай ─ Акпарс Иванов, Иван Соловьёв
Илонка Марина Воронцова, Светлана Александрова
Иллеш ─ Сергей Данилов, Андрей Бусыгин
Ирма ─ Светлана Сандакова, Светлана Филиппова

 

 

Поделиться ссылкой:

Спектакль нерген шонымашдам возыза / Оставьте отзыв о спектакле

© Шкетан театр - 2020

Top